torsdag 28 mars 2013

Syskonkärlek


Förra veckan fick vi möjlighet att göra två olika varianter på syskonsmycken! Första bilden visar två silverberlocker från vårt ordinarie sortiment Familjeband. Halsbandet är till storasyster där hennes och syskonets initial är ingraverat på ett varsitt hjärta i silver. Det är en fin idé att samla berlocker som får symbolisera viktiga personer och händelser genom livet. Sedan fick vi äran att göra en specialvariant med två pusselbitar till två bröder. Där man tydligt visar att man hör ihop med sin bror. Pusselbitarna kom till tillsammans med kunden som hade en idé om vad hon önskade sig.

tisdag 26 mars 2013

För evigt

En evighetssymbol fast på vårt sätt! Mellan bokföring, en bråttombeställning, ett kundmöte och allt annat som bara måste göras kom berlocken För evigt till. Oftast tar det lite längre tid när vi tar fram nya produkter,  men ibland så går det snabbt, som denna gång. Vips hade Klara tagit fram flera prototyper och vi kom fram till att denna evighetslop i ädlaste silver måste vi bara ha. Evighet, oändligthet, för alltid!

fredag 22 mars 2013

Verkstaden

Det mest populära av våra namnsmycken är Darling Numbers, Efter att vi har graverat siffrorna i silver och slipat dem jämna på en smärgelduk (kan jämföras med en mycket fin variant av slippapper) kan vi gå till slip och putsmaskinen. Här slipar och putsar vi bort det sista innan vi kan färdigställa smycket. Om man har slarvat med slipningen med smärgelduken så märks det här vid maskinen, och man får backa ett steg. Efter alla varianter av slip och puts kan man färdigställa smycket.

torsdag 21 mars 2013

Byrålådsguld


 Vi har gjort en variant på vårt populära namnsmycke Memories, där vi använder oss av kundens "byrålådsguld" för att skapa ett helt nytt personligt smycke. Denna kund hade en trasig armlänk och två för korta kedjor. Vi arbetade om armbandet till tre berlocker, där två hänger löst på kedjan och den tredje länkar ihop de två guldkedjorna. Superkul både för kunden och för oss att se detta smycke förvandlas.

måndag 18 mars 2013

Svenska Djur

Det känns så bra när smycken gör skillnad! Som i detta fall då vi på familjesmycken har designat en serie silverhalsband exklusivt för Rädda Barnen och som säljs i förmån för barns rättigheter. 
Inspirationen till Svenska Djur är hämtad från vår vackra natur och de djur som lever där. Halsbanden är stilrena och tidlösa i sin form, och både barn som vuxna kan hitta sin egen favorit bland djuren. Alla halsband är i silver och exklusivt handgjorda i Sverige.  
Svenska Djur säljs endast via Rädda Barnens designshop, 500 kr - 550 kr. Klicka här för barnhalsband, klicka här för vuxenhalsband.


onsdag 13 mars 2013

Berlock Äppel päppel

Dom här gröna snygga sötvattenspärlorna var till en början tänkt till ett barnsmycke som skulle heta En prinsessa på ärten...men det blev inte så! Det blev istället en vacker berlock som fick heta Äppel päppel. Ett blad i silver är formad efter pärlan där plats för personlig gravyr finns. Fin både till stora som små.

En äkta pärla kan bildas av en mussla som råkat få in ett sandkorn när den öppnar skalet för att få in syre och äta plankton. Sandkornet kapslas in och så småningom bildas en pärla. Man brukar kalla en naturligt skapad pärla för en äkta pärla. Den vanligaste pärlan idag är dock den odlade pärlan. I över 100 år har man odlat pärlor, både i söt och saltvatten. En sötvattenspärla är oftast mer oregelbunden i sin form då den växer snabbare än de pärlor som odlas i saltvatten.


torsdag 7 mars 2013

Kärt återseende

Ett av våra mest populära namnsmycken som också har funnits i vårt sortiment ända från början 2006 är Familjeträd i silver. Då på den tiden brukade vi montera en sötvattenspärla mellan bladen, men vi förfinade designen efter några år och tog helt sonika bort pärlan. Men häromveckan fick vi återse detta vackra smycke med pärla och allt! Eftersom vi skräddarsyr ett nytt blad till det befintliga smycket om en kunds familj har utökats,  skickades detta smycke in för komplettering. 

Vår designprocess!

Vi får ofta frågan om hur vi gör när vi designar ett nytt smycke eller produkt? Det börjar ibland lite bakvänt med att vi har kommit på en titel. Och det tar mycket längre tid än vad många tror, även vad vi själva brukar tro. Varför tar det så lång tid kan man då fråga sig? Det beror nog mycket på vår utbildning, hur vi är skolade. Vi brukar vända och vrida på alla nya smycken/produkter som vi tar fram. Vi provar oss fram, gör olika prototyper, ändrar tjocklek, radie på hörn, typsnitt på gravyren etc.

Som en av våra krokilärare från Konstfack sa till oss under vår studietid - Om du tecknar 10 bra krokier så märks det att ni bara har gjort 10 bra krokier. Men om ni tecknar 100 krokier varav 10 stycken blir bra, syns det att ni har tecknat 100 stycken! Det är en bra summering av vår designprocess. Vi testar, mycket fram och tillbaka tills vi har en design som är VI. Då kan det hända att vi i slutändan ändå har kommit tillbaka till vår utgångsskiss. Men då är vi ändå medvetna om att vi har provat oss fram, uteslutit många skisser och prototyper för att komma fram till det bästa resultatet. Först då är vi nöjda!

onsdag 6 mars 2013

Presentkort

Ibland är det svårt att veta vilket namnsmycke man ska ge bort i present. Ge bort ett presentkort på valfritt belopp! Alltid lika uppskattat.



tisdag 5 mars 2013

Veckans namn!

- Valgot 

- Puck

- Elsa-Flo

Denna gång har vi valt ut varsin favorit bland de namn som passerat i vår silversmedja på sistone. Klara tycker att Valgot låter som en tuff liten kille som kommer växa upp och bli en skön gubbe! Charlotta håller Puck som favorit efter Shakespeares pjäs En Midsommarnattsdröm, och Camilla vurmar för dubbelnamn så därför föll detta Norska namn henne på läppen.

måndag 4 mars 2013

Namnring Ring ring


Det var verkligen ett bra tag sedan vi bloggade om våra smycken och från vår verkstad, det ska det bli ändring från och med nu. Vi börjar med vår namnring Ring Ring i silver, som är otroligt skön att bära då den har en U-formad ringskena. Vanligast är att vi graverar namn på ringen, men det händer att vi även graverar citat någon gång då och då. En vanlig fråga är om det man önskar få graverat verkligen får plats. Kanske behöver vi minska storleken något på bokstäverna, men oftast får det plats utan problem.